مودیان مالیاتی و فعالان در حوزه کسب و کار، بایستی بر اساس تکالیفی که قانون بر عهده آن ها قرار داده است، اقداماتی در طول سال انجام دهند تا عملکرد سالانه آن ها به صورت شفاف و مکتوب، در اختیار دستگاه های دولتی، اعم از سازمان تامین اجتماعی، سازمان دارایی وزارت اقتصاد و دیگر نهاد های قانونی قرار گیرد.
این قوانین مربوط به بخش های تجارت، تامین اجتماعی، قانون کار و قانون مالیات های مستقیم و ارزش افزوده می باشند.
تقویم مالی مودیان:
از جمله کارهایی که مودیان موظفند در زمان مشخص شده آنها را انجام دهند، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
• تسلیم اظهارنامه مالیاتی
• رد کردن لیست بیمه پرسنل
• گزارش عملکرد فصلی
• اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
• پرداخت مالیات لیست حقوق
هر شخصی که قصد ثبت شرکت داشته باشد، موظف است که پس از ثبت شرکت، اطلاعات ثبت را در اختیار امور مالیاتی استان قرار دهد و نسبت به دریافت کد اقتصادی و شناسه ملی اقدام نماید.
همچنین لازم است که دفاتر قانونی را دریافت و نسبت به تنظیم آن بر اساس آیین نامه تحریر دفاتر قانونی و کل مودیان، اقدام کند.
کارشناسان موسسه مشاوران شما را در تنظیم صورت های مالی، پرداخت مالیات، ‌‌محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل و تسلیم اظهارنامه های عملکرد و گزارش فصلی و ارزش افزوده و اعتراض به برگه های تشخیص مالیات، یاری می کنند.
کالیف مهم مالیاتی اشخاص حقوقی:
هر مودی مالیاتی که مشمول قانون مالیات های مستقیم شود، موظف است که تکالیف زیر را به درستی انجام دهد تا از بخشودگی ها و معافیت های پیش بینی شده در قانون مثل دریافت ضرایب خوش حسابی بهره مند گردد.
وظیفه اول:
مودی موظف است که هر ۹۰ روز یک بار، لیست معاملات فصلی را بر اساس موضوع ماده 169 ق.م.م تکمیل و در موعد مقرر، به صورتی که اداره دارایی اعلام کرده، پس از ثبت نام و دریافت کد کاربری و رمز عبور، در این سامانه ارسال کند و کد رهگیری دریافت نماید.
وظیفه دوم:
هر مودی بایستی، اظهارنامه ارزش افزوده الکترونیکی مربوط به هر فصل را تکمیل و بر اساس مدارک و اسناد قانونی تهیه نموده و در زمان مقرر که نهایتا تا ۱۵ روز پس از پایان فصل است، تسلیم کند و عوارض متعلقه ابراز شده را نیز پرداخت نماید.
وظیفه سوم:
یکی از کار های مهم، رد کردن به موقع لیست بیمه پرسنل و همچنین پرداخت مالیات بر حقوق کارکنان برای هر ماه و ارسال لیست مالیات می باشد که می تواند تا ۳۰ روز پس از پایان ماه انجام شود.
همچنین فیش های پرداختی را نگهداری کرده و بر اساس زمان پرداخت،‌ در دفاتر به عنوان رویداد مالی ثبت کند تا در زمان حسابرسی، قابل استعلام و استناد باشد.
وظیفه چهارم:
ارائه اظهارنامه مالیاتی عملکرد سالانه که بر اساس ماده 110 ق.م.م، حداکثر تا ۴ ماه پس از پایان سال تنظیم و از طریق سامانه الکترونیکی سازمان دارایی، ‌تسلیم می شود و عوارض ابرازی مربوطه باید پرداخت شود.
نکته: اگر سال مالی مودی مورد نظر، در خرداد ماه تمام شود، تا ۴ ماه بعد فرصت دارد.
وظیفه پنجم:
رجوع مودی به اداره دارایی و ممیز خود نسبت به تسلیم مدارک و مستندات جهت ارزیابی دفاتر قانونی بر اساس اسناد حسابداری تنظیمی متکی به مدارک حساب تحریر شده.
نکته: این اسناد، باید بر اساس استاندارد های حسابداری و نرخ های متعارف و اصول پذیرفته شده تنظیم شده باشند تا موجب رد دفاتر نشده و مشمول جرائم پیش بینی شده قانونی نشود.
سایت های مهم برای اشخاص حقوقی:
• سایت سازمان تامین اجتماعی برای ارسال لیست کارکنان
• سایت سازمان دارایی برای ارسال لیست پرسنل و پرداخت مالیات مطابق با بودجه سالانه
• سایت مربوط به پرداخت عوارض ارزش افزوده
• سامانه ارائه گزارش فصلی الکترونیکی
• سامانه تسلیم اظهارنامه عملکر سال مالی
• سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای پلمپ دفاتر قانونی

جرائم عدم پرداخت :

• جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان در ماه قبل، معادل ۲ در صد حقوق پرداختی
• جریمه عدم ارسال لیست حق بیمه پرسنل، معادل ۱۰ در صد حق بیمه متعلقه
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به عدم ارائه اظهارنامه ارزش افزوده، ماهانه ۲ در صد مالیات متعلقه
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به عدم ارائه لیست مالیات حقوق پرسنل، ۱۰ در صد مالیات متعلقه و ماهانه ۲در صد مالیات هم در صورت عدم پرداخت
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به عدم ارسال لیست حق بیمه پرسنل به سازمان تامین اجتماعی، معادل ۲ در صد حق بیمه متعلقه و محروم شدن مودی از رد کردن لیست ماه بعد
• جریمه عدم ارائه گزارشات فصلی مربوط به دوره زمستان در اردیبهشت ماه، معادل ۱ در صد مبلغ معامله
• جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق فروردین ماه تا ۳۱ اردیبهشت، معادل ۲ در صد حقوق پرداختی به پرسنل در ماه فروردین
• جریمه عدم ارسال لیست حق بیمه فروردین ماه پرسنل تا ۳۱ اردیبهشت، معادل ۱۰ در صد حق بیمه ای که کارفرما، ملزم به پرداخت آن برای رد کردن بیمه ماهانه کارکنانش بوده است
• جریمه عدم پرداخت جریمه مربوط به عدم ارائه گزارش فصلی دوره قبل، معادل ۲ در صد مبلغ معامله
• جریمه عدم پرداخت جریمه مربوط به عدم ارائه لیست حق بیمه فروردین ماه پرسنل، ماهانه ۲ در صد حق بیمه متعلقه
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به عدم ارسال لیست مالیات حقوق فروردین ماه تا ۳۱ اردیبهشت، معادل ۱۰ در صد مالیات متعلقه و ماهانه ۲ در صد مالیات متعلقه در صورت دیرکرد
• جریمه عدم ارائه لیست مالیات حقوق اردیبهشت ماه تا ۳۱ خرداد، معادل ۲ در صد حقوق پرداختی
• جریمه عدم ارائهلیست حق بیمه اردیبهشت ماه پرسنل تا ۳۱ خرداد، معادل ۱۰ در صد حق بیمه متعلقه
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به ارائه لیست مالیات حقوق اردیبهشت پرسنل، معادل ۱۰ در صد مالیات متعلقه و پرداخت ماهانه ۲ درصد مالیات متعلقه
• جریمه عدم پرداخت جرائم مربوط به عدم ارائه لیست حق بیمه اردیبهشت پرسنل مشمول ۲ در صد حق بیمه متعلقه

بخشنامه محاسبه جرائم مالیاتی قانون مالیات بر ارزش افزوده:
نظر به طرح سوالاتی در خصوص چگونگی محاسبه جرائم مالیاتی موضوع مواد (22) و (23) قانون مالیات بر ارزش افزوده به منظور اتخاذ رویه واحد مقرر می دارد:
1_ ماخذ محاسبه جرائم موضوع ماده (22) قانون در موارد بند های شش گانه ماده مزبور، مالیات و عوارض متعلق به عرضه کالا ها یا ارائه خدمات طی دوره، قبل از کسر مالیات و عوارض پرداختی برای تحصیل کالا ها یا خدمات در همان دوره خواهد بود.
2_ ماخذ محاسبه جرائم تاخیر موضوع ماده (23) قانون، مالیات و عوارض متعلق به دوره پس از کسر مالیات و عوارض پرداختی و قابل کسر (اعتبار مالیاتی) می باشد، که به میزان دو درصد (2%) در ماه، نسبت به مالیات و عوارض پرداخت نشده و مدت تاخیر محاسبه و مطالبه می گردد.
در صورتی که مدت تاخیر کمتر از یک ماه باشد، به میزان مدت تاخیر کمتر از یک ماه نیز جریمه قابل محاسبه و مطالبه است.
3_ چنان چه مودی مشمول جریمه عدم ثبت نام موضوع بند (1) ماده (22) قانون گردد، مطالبه جریمه عدم تسلیم اظهارنامه تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد منتفی می باشد و مطالبه جریمه عدم تسلیم اظهارنامه صرفا از تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد موضوعیت دارد.
بنابراین مطالبه توام جرایم بند های (1) و (5) ماده مذکور در یک محدوده زمانی معین موضوعیت نخواهد داشت.
4_ در صـورت عـدم صدور صورت حساب موضوع بند (2) ماده (22) قانون، مـعادل یـک بـرابـر مـالیـات و عـوارض مـتـعلق، جریمه محاسبه و مطالبه می گردد. بنابراین مطالبه جرایم بند های (3) و (4) در مورد همان صورت حساب موضوعیت نخواهد داشت.
5_ مهلت مقرر برای ثبت نام مودیان، پایان انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه اولین دوره مالیاتی که مودی مشمول ثبت نام و اجرای قانون خواهد شد، می باشد.
در صورت عدم ثبت نام مودیان در مهلت مزبور،جریمه عدم ثبت نام از تاریخ اولین دوره شمول اجرای قانون تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی حسب مورد قابل محاسبه و مطالبه خواهد بود.
6_ در صورتی که مودی در صورت حساب های صادره مالیات و عوارض متعلق که جز اقلام اطلاعاتی صورت حساب طبق نمونه اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور است، را درج ننماید.
در این صورت نیر مشمول جریمه ای معادل بیست و پنج درصد (25%) مالیات و عوارض متعلق موضوع بند (4) ماده (22) قانون خواهد بود.
7_ مبدا احتساب جریمه تاخیر موضوع ماده (23) قانون در مورد مالیات و عوارض پرداخت نشده (اعم از ابرازی مودی یا مطالبه شده) هر دوره مالیاتی، تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی و سر رسید پرداخت مالیات و عوارض دوره مزبور خواهد بود.
8_ مبدا احتساب جریمه موضوع بند (الف) تبصره (3) ماده (42) این قانون در مورد مالیات نقل و انتقال انواع خودرو، تاریخ تکمیل و صدور اسناد تنظیمی (اعـم از بـیـع قـطعـی، صـلـح، هبه و وکـالـت فروش) در دفاتر اسناد رسمی مـی باشـد.
ماخذ محاسبه جریمه مزبور، مالیات متعلق یا مـابه التفـاوت (در مـواردی که مالیات کمتر از میزان مقرر پرداخت شده) پرداخت نشده می باشد که به میزان دو درصد (2%) در ماه نسبت به مدت تاخیر محاسبه و مطالبه خواهد شد، برای مدت کمتر از یک ماه نیز جریمه قابل محاسبه و مطالبه می باشد.
شایان ذکر است که جریمه مذکور غیر قابل بخشودگی است.
9_ دو درصد (2%) خسارت (جریمه) تاخیر در پرداخت مبالغ اضافه دریافتی از مودیان موضوع تبصره (6) ماده (17)، چنان چه ظرف مهلت سه ماه از تاریخ درخواست مودی مطابق ضوابط اجرایی استرداد مسترد نگردد به ماخذ مبلغ اضافه دریافتی احراز شده و نسبت به مدت تاخیر (از تاریخ انقضای مهلت مذکور لغایت تاریخ استرداد مبالغ اضافه دریافتی) محاسبه و پرداخت می گردد.
در صورتی که مدت تاخیر کمتر از یک ماه باشد، به میزان مدت تاخیر کمتر از یک ماه نیز خسارت (جریمه) قابل محاسبه و پرداخت می باشد.
10_ به استناد بند (6) ماده (22)، جریمه عدم ارائه دفاتر معادل (25%) مالیات متعلق و جریمه عدم ارائه اسناد و مدارک نیز معادل (25%) مالیات متعلق خواهد بود.
بنابراین در صورتی که مودیان از ارائه دفاتر و اسناد و مدارک خودداری نمایند، مشمول پرداخت جریمه جمعا معادل (50%) مالیات متعلق می باشند.
بدیهی است عدم ارائه صورت حساب، در حکم عدم صدور آن بوده و در صورتی که مودیان از ارائه صورت حساب خودداری، لیکن دفاتر و دیگر اسناد و مدارک درخواستی مامورین مالیاتی را ارائه نمایند وصول جریمه موضوع بند (2) ماده (22) کفایت داشته و در این حالت وصول جریمه بند (6) موضوعیت نخواهد داشت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *