طرح صنعتی چیست؟

طرح ‌صنعتي، آفرينشي زيباشناختي به ‌صورت دوبعدي يا سه ‌بعدي و مربوط به ظاهر محصولات صنعتي است. با توجه به تعريف قانون ايران، براي تحقق طرح‌ صنعتي قابل‌حمايت، وجود سه مولفه لازم است: ترکيب خطوط يا رنگ‌ ها، اجرا بر روي محصول صنعتي و تغيير ظاهري محصول. در حقوق ايران فقط از طرح ثبت‌ شده، حمايت مي ‌شود. در حالي که به‌ موجب مقررات اتحاديه اروپا، از طرح ‌هاي ثبت‌ نشده نيز (البته با مدت کمتر) حمايت مي ‌شود. طرح صنعتي با توجه به ويژگي هنري و اهداف صنعتي آن، مرز ميان مالكيت ادبي و هنري و مالكيت صنعتي به شمار مي آيد. به همين جهت، با توجه به نظريه وحدت هنر، موضوع واحد، مي ‌تواند مشمول هر يک از دو نظام حمايتي حقوق ادبي و هنري و نظام ويژه طرح ‌هاي صنعتي قرار گيرد. البته وحدت مزبور کامل نبوده، مواردي صرفا از راه حقوق ادبي و هنري قابل‌حمايت دانسته شده اند. اجتماع طرح ‌صنعتي و اختراع در شي واحد نيز قابل تصور است. اگر طرح‌ صنعتي لازمه عملکرد فني باشد، تحت عنوان «طرح‌ صنعتي قابل ‌حمايت» نخواهد بود. تفاوت طرح‌ صنعتي با علامت تجاري، نيز در اين است که علامت تجاري درصدد شناساندن و تمايز كالاها يا خدمات اشخاص است. در حالي که هدف طرح‌ صنعتي، زيبايي بخشيدن به محصولات، به‌ منظور ترغيب بيشتر و جذب مشتريان است؛ در عين حال ممكن است شكل واحد، مشمول هر دو مفهوم، قرار گيرد.

در بعد ملی اولین قانون ایران در خصوص حقوق مالکیت صنعتی “قانون علامت صنعتی و تجارتی” مصوب 1304 می باشد این قانون در 18 ماده تصویب شده بود از نظر مقررات مربوط به ضمانت اجرایی قدرت چندانی نداشته است آیین نامه اجرایی آن هم تدوین نشد اما در قانون “علائم تجاری و اختراعات” و آیین نامه اجرایی آن که در سال 1310 به تصویب رسیده بود درخصوص ضمانت اجرای حقوق مالکیت صنعتی به لحاظ زمان تصویب ناشناخته بودن این حقوق در کشور، از قوانین خوبی بود که درجریان اجرا هم نتایج مطلوبی داشت.
در سال 1337 آیین نامه دیگری برای قانون مذکور تهیه و تا اواخر سال 1387 اجرایی بوده است به دنبال آن قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی و علائم تجاری در سال 1386 تصویب و آیین نامه اجرایی آن در سال 1387 تهیه پس از تصویب اجرایی گردید. قبل از این نیز در سال 1379 قانون حمایت از پدید آورندگان نرم افزار رایانه ای به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است همچنین در سال 1383 قانون حمایت از نشان جغرافیایی و آیین نامه اجرایی آن تصویب و اجرایی گردید.
تفاوت طرح صنعتي با علامت تجاري چيست؟
يك طرح صنعتي با ظاهر يك محصول ارتباط دارد و نبايستي ضرورتاً متمايز كننده باشد( ويژگي مورد نياز در علامت تجاري). اگرچه يك علامت تجاري ممكن است شامل انواع نشان هاي مشهود تزييني و يا غير تزييني باشد ولي هميشه بايستي متمايز كننده باشد. بنابراين كاركرد ها و دلايل براي كسب حمايت طرح صنعتي و علامت تجاري كاملاً متفاوت هستند.

• مدارک مورد نیاز برای ثبت طرح صنعتی عبارت است از:
1- تکمیل دو نسخه اظهارنامه طرح صنعتی
2- مدارک مثبت هویت متقاضی و طراح؛(شامل کپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده برای اشخاص حقیقی و آگهی تاسیس و آخرین تغییرات جهت اشخاص حقوقی به صورت خوانا)
3- چنانچه طرح صنعتی دو بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
4- چنانچه طرح صنعتی سه بعدی باشد،5 نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا 5 نمونه از طرح ترسیم شده به عنوان نمونه
5- در طرح صنعتی سه بعدی،مرجع ثبت می تواند ماکتی از آن را به همراه اظهارنامه درخواست نماید.اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه می دهد،باید حداکثر بیست در بیست در بیست سانتی متر و وزن آن حداکثر 2 کیلوگرم و از ماده ی بادوام و غیر فاسد شدنی باشد.
6- درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم طراح به صورت اسکن شده و الصاق آن در پرونده الکترونیکی (چنانچه طراح نخواهد اسم وی ذکر شود).
7- رسید مربوط به پرداخت هزینه اظهارنامه و در صورتی که اظهارنامه شامل دو یا چند طرح صنعتی است رسید مربوط به پرداخت هزینه های اضافی
8- مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود.
9- مدارک نمایندگی،در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید
• شرایط و مشخصات فنی تصاویر ارسالی
1- سایر تصاویر حداکثر A4 باشد وحتماَ بصورت عمودی اسکن شود.
2- در تصویر ارسالی طرح باید در یک زمینه ساده،به نحوی که قابل رویت باشد قرار گیرد.
3- تصویر کالا بصورت رنگی باشد و حداکثر حجم آن KB500 باشد.
مرکز تخصصی ثبت شرکت آپادانا،مفتخر است خدمات ارزنده ای به متقاضیان عزیز ثبت طرح صنعتی ارائه نماید. “ارائه خدمات ثبت طرح صنعتی از اقصی نقاط کشور، جلب رضایت مشتریان و پاسخگویی و مشاوره رایگان از جمله نکات قابل توجه در کارنامه درخشان این مرکز می باشد”.
مفتخریم که راهنمای شما در امور حقوقیتان باشیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *